'Nuestras Manos' Vídeo Electoral IU Federal

tenemos las manos vacías...pero las manos son nuestras

dilluns, 14 de setembre del 2009

MANIFEST PER UNA ESQUERRA DEL SEGLE XXI A LES ILLES BALEARS I PITIÜSES


Les Illes Balears som una terra de contrasts, sostinguts per un model econòmic caduc, injust i insostenible: darrera els ports amb vaixells de luxe, els camps de golf, els hotels i les cases sumptuoses, ens trobem amb importants desigualtats socials, una explotació laboral atípica, unes altes taxes de precarietat i temporalitat, i una societat amb les solidaritats fragmentades, on l’individualisme impregna fins i tot allò col•lectiu. I darrera el paradís i del sol i la platja, els residus que genera l’activitat turística, la degradació ambiental, la despesa i la dependència energètica i un consum de territori insostenible en benefici de l’especulació.

El nostre sistema democràtic és tremendament feble, perquè capes importants de la població són excloses, directa o indirectament, del mateix: els joves, perquè abans d’assolir un grau d’autonomia desitjable, abandonen el sistema escolar; les persones immigrants, perquè se’ls nega el dret a decidir. Però sobretot, perquè la corrupció de la dreta política sembla no tenir límits ètics ni morals en aquestes Illes, on els lligams entre el poder polític i el poder econòmic han fet possible que la nostra Comunitat ocupi dia rera dia les portades dels diaris estatals.

La crisi global ha posat en evidència l’extremada vulnerabilitat del nostre model de desenvolupament, és l’hora ja de posar les bases per canviar-lo, d’aprofitar la crisi per apostar un nou model basat en el decreixement, en una economia sostenible al servei de les persones i respectuosa amb el medi.

Per això, cal un projecte de canvi polític, una esquerra del segle XXI per a les Illes Balears:

- Una esquerra de denúncia i d’anunci, que davant les injustícies que genera el model capitalista i que corren el risc d’aprofundir-se amb la crisi, assenyali els responsables de la mateixa i aposti per construir de manera participativa un model econòmic, social i cultural solidari i sostenible, un model socialista. Això és, fet a mida de les persones que composen la societat.

- Una esquerra verda, que lligui la lluita social i la mediambiental, que són indestriables perquè l’explotació capitalista és l’explotació de les persones i del medi per aconseguir el màxim benefici, però també perquè les alternatives socials i econòmiques al model passen per la reconciliació amb el medi i la reducció de les dependències econòmica, energètica i alimentària. Si no hi ha un canvi efectiu del model productiu i de consum, no hi haurà un canvi en la deriva mediambiental del planeta.

- Una esquerra radicalment democràtica, republicana i sobirana, que creu en el federalisme com a mode d’articulació d’Estats i de projectes polítics. Que sigui un vertader laboratori de participació i de revalorització de la política amb majúscules, que experimenti sense por a què les decisions més simples i les més complexes les prengui cada vegada més gent i cada vegada de manera més directa i inclusiva., una esquerra que practiqui el “manar obeïnt”.

- Una esquerra amb visió de gènere, que aposti des de la seva mateixa estructura per transformar les relacions de poder entre les dones i els homes perquè siguin relacions entre iguals a tots els àmbits, públics i privats.

- Una esquerra que superi la tradicional dualitat partit-moviment, que estigui implicada en els moviments socials i els col•lectius que lluiten per transformar la realitat local i global i amb capacitat d’incidència a les institucions, que reforci les propostes de l’esquerra en el govern i a l’oposició, que sigui un exemple d’honestedat, capaç de demostrar que ni tots els polítics ni tots els partits no són iguals i que la política pot tenir i té un fort impuls ètic.

- Una esquerra que reivindiqui la cultura en totes les seves manifestacions, que defensi la cultura i la llengua pròpia de les Illes i els drets lingüístis, en plena interacció i mestissatge amb els nous col•lectius arribats els darrers anys; que defensi la cultura lliure i el dret de comunicació i accés a la informació a través de la xarxa que avui dia estan en entredit.

- Una esquerra amb capacitat de síntesi i d’elaboració programàtica, constructiva i no dogmàtica, que aposti per aliances unitàries amb totes les forces polítiques transformadores, que faci de la feina per la unitat en la diversitat una de les seves senyes d’identitat. Una esquerra amb un projecte comú interinsular, però amb estratègies i aliances adaptades a la realitat de cada illa.

- En definitiva, una esquerra intercultural i mestissa, un front ample progressista que reagrupi i faciliti la interacció de les diferents cultures de l’esquerra (l’esquerra alternativa, l’ecologisme polític, el republicanisme, el marxisme, el feminisme, el nacionalisme d’esquerres, l’anarquisme) i els nous moviments; de la cultura pròpia i de les cultures dels nouvinguts; de la cultura dels joves i de les altres generacions.

Els poderosos volen, com sempre, que la crisi la paguin els de baix. Les víctimes de la crisi, que no són els bancs, es compten per milions, des de gent que passa fam, que ha perdut la feina o fins i tot la seva llar. A les nostres Illes, l’ansiat “canvi de model” corre el risc de ser confús, novament, amb la voluntat i els interessos dels hotelers.

Al dia d’avui la crisi global , la crisi de la dreta i la presència de gent d’esquerres als governs de les diferents institucions illenques ha de ser aprofitada: per fer pedagogia política i construir una cultura del canvi; per afavorir majories d’esquerres però sobretot, per fer que les propostes de l’esquerra alternativa i verda siguin el més fortes possible i permetin avançar cap a un altre model de societat, més justa, igualitària i mediambienatlment sostenible.

Per tot això, els i les sotasignants donam suport al procés constituent per una esquerra del segle XXI, i convidam a totes aquelles persones que aposten per unes altres Illes a participar-hi.

4 comentaris:

  1. El nombre de este manifiesto es una frikada de primera división que, como inicio de un proceso de este calado, me parece un desacierto monumental. También debo decir que, afortunadamente, del nombre de este manifiesto no dependerá el éxito de la refundación de Esquerra Unida.

    Cuando se hace referencia a un proceso de refundación en las Illes Balears, entiendo que se hace entendiendo que el sujeto Illes Balears es político y no geográfico, por lo que se entiende que Illes Balears es lo que pone el artículo 2 del Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: "el territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és el format pel de les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera i Cabrera i pel de les altres illes menors adjacents".

    Si hacemos caso a otros puntos de vista, el título sería correcto si hiciésemos caso de la denominación fenicia (que distinguían entre Pitiusas y Balearides) pero difiere del concepto de los romanos que consideraban como unidad administrativa las insulae Baliares (formada por islas Pitiusas e islas Gimnesias). Claro que para evitar errores, aún siguiendo la perspectiva fenicia, el título del manifiesto hubiera sido más correcto, o no hubiese inducido a error, si se hubiera llamado MANIFEST PER UNA ESQUERRA DEL SEGLE XXI A LES ILLES GIMNESIES I PITIUSES.

    Este texto, que es todavía más friki que el título del manifiesto, simplemente pretende poner en evidencia a quien decidió este nombre. Parece que la cultura fenicia está más presente que nunca es nuestra organización o bien podría ser que se aceptan enmiendas independientemente del rigor histórico y descontextualizadas (por no referirse al ámbito político) por algún motivo que no termino de entender. Un gol por toda la escuadra para quien lo propuso y un set en blanco a quienes la aceptaron sin chistar.

    Pero como decía al principio, menos mal que no depende del nombre el éxito o el fracaso de este ilusionante proyecto.

    ResponElimina
  2. A Alejandro: ¿Cómo estás?
    El añadido de Pitiüses fue una propuesta de l@s compañer@s de Formentera, se dijo en la Presidencia, y se aceptó por asentimiento. También se habló de buscar un título más "contundente", pero en eso quedó todo, ante la falta de propuestas...
    Como tú bien dices, menos mal que el éxito no depende del nombre! Abrazos

    ResponElimina
  3. Alejandro,
    lo ciertp es que a menudo el termino Balears queda muy lejos, aqui en Eivissa i Formentera. A efectos practicos, y electorales, de llegar a la gente en este duro trance que nos espera con la refundacion, creimos conveniente incluir el termino Pitiuses.
    Ya sé que puede parecer frikada, como tu dices, pero creo que si esto nos produce problemas, con la que nos va a caer, pues mal vamos...
    Artur

    ResponElimina
  4. hola,
    espero que lejos de generar debates de este tipo,
    se estudie esta propuesta de un modo propositivo.
    lo que no entiendo es denominar "frikada" a algo que está en proceso... unidad antes que fragmentación, por favor, seamos serios (lo digo por alejandro).
    hay cosas importantes y otras accesorias, en este caso esos detalles son accesorios, y lo digo con todo el respeto.
    si alguien difiere de los ejes troncales de la propuesta debe anotarse a algún grupo de trabajo y trabajar, más sencillo, imposible. lo complicado será trascender las diferencias y enfatizar lo común, esa es la base socialista que espero sepamos afrontar.

    salut

    ResponElimina